Odżywianie w czasie choroby
zupa na anemię z dodatkiem drożdży móżdżek cielęcy z lanymi kluskami fotografika J.Krzewicka |
Najczęstsza przyczyną niedokrwistości jest zbyt mała liczba czerwonych ciałek we krwi. Głównym składnikiem krwinek czerwonych jest hemoglobina. Do wytwarzania tego barwnika w organizmie konieczne potrzebne jest żelazo.
U ludzi zdrowych, prawidłowo odżywiających się liczba czerwonych ciałek krwi i ilość hemoglobiny odpowiada zazwyczaj wymaganym normom, natomiast u ludzi odżywiających się nieracjonalnie i u ludzi po przebytych krwotokach liczba czerwonych krwinek zmniejsza się nieraz tak znacznie, że powstaje niedokrwistość groźna nie tylko dla zdrowia, ale i życia chorego. Szczególnie niebezpieczna jest niedokrwistość pokrwotoczna.
Typowymi objawami przy anemii są: ogólne osłabienie, bladość skóry, senność, brak tchu, szybkie męczenie się i bicie serca nawet przy niewielkich wysiłkach.
Istnieją jeszcze inne postacie np. niedokrwistość złośliwa, spowodowana rozpadem czerwonych ciałek krwi występująca najczęściej po chorobach zakaźnych in.
Schorzenia te są wynikiem zaburzeń w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi i w budowie krwinek. Z tego względu leczenie dietą nie wystarcza.
Ostra niedokrwistość pokrwotoczna zdarza się na skutek zranień powypadkowych lub pooperacyjnych, przy silnym krwotoku z nosa, żołądka lub u kobiet po silnych krwotokach miesięcznych. Jeżeli nastąpi utrata 1/3 ilości krwi może nastąpić nawet śmierć.
W ciężkich wypadkach aby szybko wyrównać straty stosuje się transfuzję krwi, a następnie odpowiednią dietę.
Natomiast w lżejszych wypadkach wielką wagę przywiązuje się do sposobu odżywiania. Należy uwzględniać w szerokim zakresie produkty białkowe oraz owoce oraz różnorodne warzywa.
Dieta uboga w białko hamuje powstanie czerwonych krwinek oraz wytwarzanie hemoglobiny. Ważne jest w tego typu diecie żółtko - zawiera sporo białka i różne witaminy oraz łatwo przyswajalne żelazo. Dobrze jest także podawać drożdże jako źródło witamin z grupy B. Niezależnie od właściwie dobranej diety podajemy dodatkowo witaminy z grupy B (B1, B2, PP) oraz witaminę C.
Naturalnym źródłem witamin z grupy B są drożdże suszone oraz drożdże piwowarskie i piekarskie, który chory może przyjmować w co drugi dzień w ilości ok. 2 dkg. Zawierają składniki mineralne takie jak: magnez, żelazo, potas, selen, cynk, chrom, mangan, sód, miedź i jod.
Drożdże przed użyciem należy zagotować z mlekiem lub z wodą z dodatkiem cukru. Można podawać drożdże zagotowane z zupą ziemniaczaną, żurem lub zupą ogórkową.
Bardzo bogatym źródłem witamin A i D jest tran, który stosujemy w okresie od jesieni do późnej wiosny. Buduje odporność przy chorobach zakaźnych.