01 lutego 2021

Żywienie w chorobach reumatycznych

 Gościec - jak się odżywiać

Bułeczkę maślaną rozmiękczamy w mleku, dodajemy pietruszkę, jajko, cebulę i do smaku gałki muszkatałowej. Z ciasta uformować knedelki i ugotować w lekko osolonej wodzie.  Podawać do drobiu razem z surówką lub gotowanymi warzywami. 

Dieta powinna być bogata w witaminy, głównie w witaminę C, B1 B2 oraz A i D. 

Bardzo ważnym składnikiem diety jest białko, dlatego powinno się podawać w większych ilościach niż normalnie, przede wszystkim w postaci sera, mleka, twarogu, jaj, mięsa, ryb, drobiu. Mleka pod każdą postacią należy podawać przynajmniej 1 litr dziennie także ze względu na dużą zawartość wapnia. Jednym z objawów choroby jest odwapnienie kości. 

Tłuszczu podajemy około 60 g dziennie, zatem normalnie. 

Ograniczyć należy węglowodany zbożowe, tj, chleb, bułki, kluski, kasze oraz cukier. Dajemy przewagę ziemniakom, warzywom i owocom. Przy diecie ubogiej w białko wzmagają się bóle i obrzęki stawów i wzrasta temperatura ciała. Trzeba także ograniczyć sól kuchenną. 

Popularne posty

Galeria zdjęć


Darmowe fotoblogi

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *