Składniki: 40 dag pęczaku, 25 dag wieprzowego mięsa, 5 dag tłuszczu, 5 dag cebuli, 25 dag włoszczyzny, 3 dkg suszonych grzybów, 15 dag śmietany, sól i pieprz.
Przygotowanie: Opłukany pęczak gotujemy na sypko. Mięso kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na tłuszczu na rumiano. Przekładamy do płaskiego garnka, na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę i włoszczyznę pokrojoną w paski lub utartą na grubej tarce, dodajemy do mięsa. Suszone grzyby gotujemy. Wywarem, w którym gotowały się grzyby, podlewamy mięso, a grzyby krajemy w paski i dodajemy do mięsa i razem z włoszczyzną dusimy do miękkości. Gotowany pęczak dodajemy do ugotowanego mięsa z włoszczyzną, mieszamy, zalewamy śmietaną i jeszcze krótko dusimy na bardzo słabym ogniu. Podajemy z surówkami.
Kluski z sosem pomidorowym na kiełbasie
Ciasto: 75 dag mąki, jedno jajo, sól.
Sos: 6 dag tłuszczu, 6 dag cebuli, 5 dag mąki, 80 dag pomidorów, sól i cukier, 30 dag kiełbasy.
Przygotowanie: pomidory myjemy, kroimy w cząstki, podlewamy kilkoma łyżkami wody, rozgotowujemy i przecieramy przez sito. Obraną i posiekaną cebulę podsmażamy na szklisto na tłuszczu, dodajemy mąkę i lekko rumienimy. Rozprowadzamy zasmażkę dwiema szklankami wywaru, dodajemy przecier z pomidorów i pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę. Krótko razem gotujemy.
Ugotowane wcześniej kluski krojone mieszamy z sosem. Na wierzch sypiemy drobno posiekaną zieloną pietruszkę lub lubczyk.
Podajemy z surówką z kapusty białej słodkiej lub kiszonej.