O kuchni praktycznie - Jak się odżywiać w chorobie

 Przy niedokrwistości - anemii z niedożywienia

zupa: barszcz z grzybami
 fotografika J.Krzewicka


Przy niedożywieniu lub długotrwałym głodowaniu liczba czerwonych ciałek krwi jak również ilość czerwonego barwnika krwi hemoglobiny bardzo spada. 

Stan ten może powstać przy niedożywieniu białkiem pełnowartościowym jak również przy braku żelaza na przykład u kobiet w ciąży czy też z braku niektórych witamin (witaminy C, witaminy z grupy B), gdyż składniki te są nieodzowne przy wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi. 

Przy niedokrwistości z niedożywienia (z niedoboru) stosujemy dietę bogatą w białko pełnowartościowe, witaminy, zwłaszcza witaminę C i żelazo, gdyż są to składniki niezbędne do budowy i odbudowy czerwonych krwinek. Do produktów najbardziej bogatych w wymienione składniki należą: wątroba, nerki, serce, wszystkie gatunki mięsa, żółtko jaj, kaszanka, kakao. 

Poza wymienionymi produktami należy stosować w dużych ilościach owoce i warzywa zawierające duże ilości żelaza, a więc: porzeczki, maliny, jeżyny, truskawki, poziomki, czarne jagody, żurawiny, winogrona, śliwki, gruszki, brzoskwinie, morele i jabłka ze skórką. 

Z warzyw najwięcej żelaza zawierają wszystkie warzywa zielone, a więc boćwina, szpinak, szczypiorek, zielona pietruszka, brukselka oraz rośliny strączkowe. 

Bardzo dobrym źródłem żelaza jest kasza gryczana, jaglana, kasza jęczmienna, mąka pszenna i razowy chleb - jednakże produkty te przy anemii stosujemy w ilościach ograniczonych, gdyż mają one wysoką zawartość sycącą i chorzy nie odczuwają łaknienia na produkty białkowe, jarzyny czy owoce. 

Tak samo w ograniczonych ilościach stosujemy tłuszcze, gdyż zalegają one długo w żołądku i hamują apetyt. 

W celu pobudzenia apetytu chorego należy podawać rosół z mięsa lub z ryby, zupy jarzynowe na rosole oraz soki owocowe. 

Wskazane jest podawanie wątroby i mięsa wołowego w stanie surowym pod postacią pasty z dodatkiem cebuli, śledzia, żółtka, musztardy i soli. 

Mięso lepiej podawać pieczone, gdyż smażone jest nasączone tłuszczem, a gotowane pozbawione substancji wyciągowych pobudzających wydzielanie soków trawiennych. . Owoce i jarzyny podajemy w różnej postaci z tym, że część pod postacią surówek. 

Posiłki podajemy 5 razy dziennie dbając o urozmaicenie, aby chorego zachęcić do jedzenia. 

Na drugie śniadanie, jeśli obiad jest wcześnie, chory może otrzymać tylko owoce, jeśli jednak obiad jest później należy podać do pieczywa chudą wędlinę, mięso, pastę z wątroby, pomidory, owoce i ciepłą herbatę lub kompot. 

W celu szybkiego wyrównania strat i niedoboru czerwonych ciałek krwi chory powinien otrzymywać mięso lub podroby w większej ilości niż normalnie oraz wymienione owoce i warzywa. 

Jeśli chory ma dobry apetyt nie należy mu ograniczać węglowodanów i tłuszczu. 

Dla zainteresowanych polecam książkę: 

M.Dudzik, M.Laskowska K.Pyszkowska S.Witkowska: Praktyczna kuchnia, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1957  



Popularne posty

Galeria zdjęć


Darmowe fotoblogi

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *