15 lutego 2021

Modlitwa na Wielki Post

foto J.Krzewicka

 A gdy mój najmilszy Jezu na krzyżu już umierasz 

Dajesz ducha Ojcu w ręce, grzesznym niebo otwierasz.

Przyjdź mój Jezu, pociesz mnie, bo Cię kocham serdecznie... 


foto J.Krzewicka

Dobranoc Głowo święta - Jezusa mojego, któraś była zraniona do mózgu samego....

Dobranoc Ręce święte na krzyż wyciągnione, jako struny na lutni, gdy są nastrojone

Dobranoc Włosy święte mocno potargane, które były najświętszą Krwią zafarbowane

Dobranoc Boku święty, z którego płynęła Krew Najświętsza, by grzechy  człowieka obmyła

Dobranoc Serce święte włócznia otworzone, bądź po wszystkie wieczności mile pozdrowione

Dobranoc Nogi święte na wylot przeszyte, tępymi gwoździami do krzyża przybite

Dobranoc Krzyżu święty, z którego złożony Jezus i w prześcieradła białe obwiniony

Dobranoc Grobie święty Najświętszego ciała, który Matka Bolesna łzami oblewała.

Niech Ci będzie cześć w wieczności za Twe męki, zelżywości - Mój Jezu. 

Matka Boska Bolesna z Brzegu
fotografika: J.Krzewicka

01 lutego 2021

Żywienie w chorobach reumatycznych

 Gościec - jak się odżywiać

Bułeczkę maślaną rozmiękczamy w mleku, dodajemy pietruszkę, jajko, cebulę i do smaku gałki muszkatałowej. Z ciasta uformować knedelki i ugotować w lekko osolonej wodzie.  Podawać do drobiu razem z surówką lub gotowanymi warzywami. 

Dieta powinna być bogata w witaminy, głównie w witaminę C, B1 B2 oraz A i D. 

Bardzo ważnym składnikiem diety jest białko, dlatego powinno się podawać w większych ilościach niż normalnie, przede wszystkim w postaci sera, mleka, twarogu, jaj, mięsa, ryb, drobiu. Mleka pod każdą postacią należy podawać przynajmniej 1 litr dziennie także ze względu na dużą zawartość wapnia. Jednym z objawów choroby jest odwapnienie kości. 

Tłuszczu podajemy około 60 g dziennie, zatem normalnie. 

Ograniczyć należy węglowodany zbożowe, tj, chleb, bułki, kluski, kasze oraz cukier. Dajemy przewagę ziemniakom, warzywom i owocom. Przy diecie ubogiej w białko wzmagają się bóle i obrzęki stawów i wzrasta temperatura ciała. Trzeba także ograniczyć sól kuchenną. 

Kłopoty z anemią ? Co robić

Odżywianie w czasie choroby

 

zupa na anemię z dodatkiem drożdży
móżdżek cielęcy z lanymi kluskami  
fotografika J.Krzewicka

Najczęstsza przyczyną niedokrwistości jest zbyt mała liczba czerwonych ciałek we krwi. Głównym składnikiem krwinek czerwonych jest hemoglobina. Do wytwarzania tego barwnika w organizmie konieczne potrzebne jest żelazo. 

U ludzi zdrowych, prawidłowo odżywiających się liczba czerwonych ciałek krwi i ilość hemoglobiny odpowiada zazwyczaj wymaganym normom, natomiast u ludzi odżywiających się nieracjonalnie i u ludzi po przebytych krwotokach liczba czerwonych krwinek zmniejsza się nieraz tak znacznie, że powstaje niedokrwistość groźna nie tylko dla zdrowia, ale i życia chorego. Szczególnie niebezpieczna jest niedokrwistość pokrwotoczna.   

Typowymi objawami przy anemii są: ogólne osłabienie, bladość skóry, senność, brak tchu, szybkie męczenie się i bicie serca nawet przy niewielkich wysiłkach. 

Istnieją jeszcze inne postacie np. niedokrwistość złośliwa, spowodowana rozpadem czerwonych ciałek krwi występująca najczęściej po chorobach zakaźnych  in. 

Schorzenia te są wynikiem zaburzeń w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi i w budowie krwinek. Z tego względu leczenie dietą nie wystarcza. 

Ostra niedokrwistość pokrwotoczna zdarza się na skutek zranień powypadkowych lub pooperacyjnych, przy silnym krwotoku z nosa, żołądka lub u kobiet po silnych krwotokach miesięcznych. Jeżeli nastąpi utrata 1/3 ilości krwi może nastąpić nawet śmierć. 

W ciężkich wypadkach aby szybko wyrównać straty stosuje się transfuzję krwi, a następnie odpowiednią dietę. 

Natomiast w lżejszych wypadkach wielką wagę przywiązuje się do sposobu odżywiania. Należy uwzględniać w szerokim zakresie produkty białkowe oraz owoce oraz różnorodne warzywa. 

Dieta uboga w białko hamuje powstanie czerwonych krwinek oraz wytwarzanie hemoglobiny. Ważne jest w tego typu diecie żółtko - zawiera sporo białka i różne witaminy oraz łatwo przyswajalne żelazo. Dobrze jest także podawać drożdże jako źródło witamin z grupy B. Niezależnie od właściwie dobranej diety podajemy dodatkowo witaminy z grupy B (B1, B2, PP) oraz witaminę C. 

Naturalnym źródłem witamin z grupy B są drożdże suszone oraz drożdże piwowarskie i piekarskie, który chory może przyjmować w co drugi dzień w ilości ok. 2 dkg. Zawierają składniki mineralne takie jak: magnez, żelazo, potas, selen, cynk, chrom, mangan, sód, miedź i jod. 

Drożdże przed użyciem należy zagotować z mlekiem lub z wodą z dodatkiem cukru. Można podawać drożdże zagotowane z zupą ziemniaczaną, żurem lub zupą ogórkową. 

Bardzo bogatym źródłem witamin A i D jest tran, który stosujemy w okresie od jesieni do późnej wiosny. Buduje odporność przy chorobach zakaźnych.

 


Popularne posty

Galeria zdjęć


Darmowe fotoblogi

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *