Pomarańczowa fantazja
przepis na likier
Dużą ciemną pomarańczę obiera się nożem tak, aby zdjąć tyko cienką warstwę skórki, bez białej dolnej warstwy (bo jest gorzka). Pomarańczę najpierw trzeba koniecznie sparzyć - nie ma pewności, czy nie była spryskana. Skórkę kraje się drobno i wrzuca do butelki, którą zalewa się 1/2 litra spirytusu. Odstawia się butelkę w ciemne miejsce na 6-8 dni.
Potem trzeba przygotować syrop. 25 dkg cukru wsypać do 0,5 litra wody. Całość gotować 7-8 minut. Syrop musi być "sperlony", bo inaczej będzie mętny. Wystudzić. Zlać spirytus i połączyć z syropem. Jeśli zajdzie taka potrzeba, bo nie chcemy, by w nalewce były drobinki z pomarańczy można całość przelać przez papierowy filter lub bibułkę ewentualnie przez watę.
receptura jest przedwojenna pochodzi z "AS" z 1937 r. a podała ją Szyc- Korska